SLS (Sodium Lauryl Sulfate)

SLS, czyli laurylosiarczan sodu, to syntetyczny środek powierzchniowo czynny (surfaktant) używany w kosmetykach dla jego właściwości myjących, pieniących się i emulgujących. 

Właściwości

Myjące, pieniące, emulgujące.

Działanie

SLS skutecznie usuwa tłuszcz i zanieczyszczenia, tworząc obfitą pianę, co sprawia, że jest popularny w produktach czyszczących, takich jak szampony, żele pod prysznic i pasty do zębów.

Skutki uboczne

Choć efektywny, SLS może powodować podrażnienia skóry, wysuszenie i uszkodzenia bariery skórnej, szczególnie u osób z wrażliwą skórą.

Występowanie

Laurylosiarczan sodu jest powszechnie stosowany w produktach kosmetycznych do oczyszczania, włączając szampony, żele pod prysznic, płyny do kąpieli, pasty do zębów oraz niektóre produkty do mycia twarzy.

Składnik znajdziesz w produktach