Potassium Sorbate (Sorbinian potasu)

Sorbinian potasu to sól potasowa kwasu sorbowego, naturalnie występującego w niektórych owocach, np. w jagodach jarzębiny. Jest szeroko stosowany jako konserwant w przemyśle spożywczym, a także w kosmetykach i produktach pielęgnacyjnych. 

Właściwości

Ma właściwości bakteriostatyczne i fungistatyczne, co oznacza, że hamuje wzrost bakterii i grzybów, zapobiegając tym samym psuciu się produktów kosmetycznych.

Działanie

Używany w szerokiej gamie produktów kosmetycznych, takich jak kremy, balsamy, produkty do pielęgnacji włosów, a także w produktach do makijażu, w celu przedłużenia ich trwałości przez zapobieganie zanieczyszczeniom mikrobiologicznym.

Skutki uboczne

Sorbinian potasu jest generalnie uważany za bezpieczny i rzadko powoduje reakcje alergiczne lub podrażnienia, jednak osoby z bardzo wrażliwą skórą powinny stosować go z ostrożnością.

Występowanie

Jest obecny w wielu rodzajach produktów kosmetycznych, szczególnie tych, które zawierają wodę jako składnik, co czyni je podatnymi na zanieczyszczenie mikrobiologiczne.

Składnik znajdziesz w produktach