Olej rycynowy (Castor Oil)

Olej rycynowy jest pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis). Jest to gęsty, lepki olej stosowany w kosmetyce ze względu na swoje właściwości nawilżające, łagodzące i wzmacniające. 

Właściwości

Bogaty w kwas rycynolowy, olej rycynowy ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i pomaga w utrzymaniu wilgoci w skórze i włosach. Stymuluje również wzrost włosów i rzęs.

Działanie

Wykorzystywany w produktach do pielęgnacji skóry, takich jak balsamy i kremy, w produktach do pielęgnacji włosów, szczególnie w olejkach na porost włosów, oraz w produktach do pielęgnacji paznokci i skórek.

Skutki uboczne

Zazwyczaj dobrze tolerowany przez większość typów skóry. W rzadkich przypadkach może powodować podrażnienia lub alergiczne reakcje skórne, zwłaszcza u osób z nadwrażliwością.

Występowanie

Olej rycynowy jest powszechnie stosowany w kosmetyce, w tym w produktach nawilżających, produktach do stylizacji włosów, balsamach do ust, a także jako składnik w kosmetykach kolorowych.

Składnik znajdziesz w produktach