Kwas benzoesowy

Kwas benzoesowy to organiczny związek chemiczny wykorzystywany w kosmetykach jako konserwant. Zapobiega wzrostowi bakterii, pleśni i drożdży, przedłużając trwałość produktów.

Właściwości

Konserwujące, antybakteryjne, antygrzybicze.

Działanie

Kwas benzoesowy pomaga w ochronie produktów kosmetycznych przed zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi, zapewniając ich bezpieczeństwo i dłuższą trwałość.

Skutki uboczne

Jest zazwyczaj dobrze tolerowany przez skórę, ale w rzadkich przypadkach może wywoływać reakcje alergiczne, szczególnie u osób wrażliwych.

Występowanie

Kwas benzoesowy jest obecny w wielu produktach kosmetycznych, w tym w kremach, balsamach, szamponach, produktach do makijażu oraz w produktach do pielęgnacji ciała.

Składnik znajdziesz w produktach