Chlorek sodu

Chlorek sodu, znany powszechnie jako sól kuchenna, jest nieorganicznym związkiem chemicznym. W kosmetykach służy głównie jako środek zagęszczający i konserwujący. 

Właściwości

Środek zagęszczający, konserwant, reguluje osmolarność produktów.

Działanie

Zwiększa lepkość produktów kosmetycznych, wspomaga utrzymanie odpowiedniej tekstury i trwałości produktu, może wspierać oczyszczanie skóry w produktach do kąpieli.

Skutki uboczne

W wysokich stężeniach może powodować wysuszenie skóry lub podrażnienie, szczególnie u osób z bardzo wrażliwą skórą.

Występowanie

Szeroko stosowany w wielu produktach kosmetycznych, w tym w szamponach, żelach pod prysznic, kremach, pastach do zębów oraz produktach do kąpieli.

Składnik znajdziesz w produktach